Babka Jajowata - PPHU SORBECO. Zioła, przyprawy i kosmetyki naturalne. Sklep internetowy. Pruchnik, ul. Leśna 10. Tel. 510 170 767

Idź do spisu treści

Menu główne:

Babka Jajowata

ZIOŁA I PRZYPRAWY

Właściwości babki jajowatej
Babka jajowata pomaga leczyć zaprcia. W jej nasionach i łuskach znajdują się substancje, które pod wpływem wody produkują duże ilości śluzu. Dzięki tym właściwościom nasiona zmiękczają konsystencje masy kałowej i spulchniają ją. Na ścianki jelit działa więc większy ucisk. Tym samym poprawiona zostaje perystaltyka jelit i następuje wypróżnienie.
Preparaty ziołowe z wyciągu z babki jajowatej pomagają pozbyć się biegunki. Z masy jelitowej zioła odciągają nadmiar wody. W ten sposób poprawiają konsystencję stolca.
Nasiona i łuski babki maja właściwości osłaniające. Mogą być stosowane np. podczas choroby wrzodowej. Babka pomaga utrzymac prawidłową wagę. Jej stosowanie powstrzymuje nadmierny apetyt. Zioła wypite trzy godziny przed posiłkiem wywołują w żołądku uczucie nasycenia.
Preparaty ziołowe z babki jajowatej są przeciwwskazane dla osób, które cierpią na patologiczne zwężenie przewodu pokarmowego. Babki powinni również unikać ci, którym zagraża lub którzy cierpią na niedrożność jelit.


Nasienie babki jajowatej – Semen Plantaginis ovatae

Babka jajowata – Plantago ovata – Nasiona babki jajowatej zwierają dość dużą ilość śluzów i jest to około 20- 25%. Dodatkowo bogate są w kwas linolowy, palmowy, olejowy a także w białko, fitosterole i błonnik.  Zmielone jak również całe nasiona babki jajowatej pęcznieją po namoczeniu ich w wodzie w dodatkowo śluzowacieją czyli wydobywa się z nich śluz.  Regularne spożywanie nasion/ łupin nasiennych babki jajowatej reguluje szereg chorób związanych z układem trawiennym, ale także z układem krwionośnym. Długotrwałe spożywanie nasion babki jajowatej powoduje obniżenie poziomu cukrów we krwi, cholesterolu, i triglicerydów. Dodatkowo zapewnia regularne wypróżnianie się, a śluz pokrywa ścianki jelit ograniczając tym samym wchłanianie lipidów a także wspomnianych wcześniej cukrów.

Kleiki czy też napary z nasion babki jajowatej łagodzą sany zapalne przewodu pokarmowego, pomocne są również w leczeniu owrzodzeń i nadżerek, zapobiegając zaparciom, dodatkowo wypełniają żołądek i niwelują uczucie głodu. Nasiona babki jajowatej wykorzystywane są także w dietach odchudzających. Nasiona babki jajowatej są naturalnym prebiotykiem, czyli substancją mającą ogromnie korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit.

Na co stosować nasiona babki jajowatej:

podczas choroby wrzodowej, biegunkach, niestrawnościach drażniących śluzówkę, podczas zespołu jelita nadwrażliwego, przy zaparcia, otyłości, hemoroidach, polipach jelit, zgadze, nadmiernym apetycie podczas prawidłowego odżywania się.

Nasiona babki jajowatej można stosować również zewnętrznie:
przy suchych zapaleniach skóry, świądzie odbytu (wlewki/lewatywy), przy zapalenie pochwy i warg sromowych, zapaleniu powiek i spojówek, podrażnieniach gałek ocznych, przy zespole suchego oka, przy łojotoku (odpowiednio nawilżona skóra zmniejsza wydzielanie łojotoku, przy trądziku różowatym, w czasie mrozów lub upałów na  spierzchnięte wargi (okłady), na suche rany i odleżyny (okłady), atopowe zapalenie skóry, suche wypryski

Przygotowanie Naparu z nasion babki jajowatej:

1 łyżka nasion lub ½ łyżka łupiny nasiennej babki jajowatej zalać jedną szklanką gotującej się wody, następnie należy napar odstawić na około 20 minut, kolejnym krokiem jest wypicie naparu lub obłożenie chorej części ciała jeśli stosujemy zewnętrznie. Jeżeli nasiona babki jajowatej zalejemy zimna wodą i pozostawimy na 6 godzin otrzymamy macerat, który można nakładac na bandaż, gazik, i przykładać na chorą skórę.

Cena: 14,90 zł

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego