Kurkuma mielona - PPHU SORBECO. Zioła, przyprawy i kosmetyki naturalne. Sklep internetowy. Pruchnik, ul. Leśna 10. Tel. 510 170 767

Idź do spisu treści

Menu główne:

Kurkuma mielona

ZIOŁA I PRZYPRAWY

Przyprawa Kurkuma

50 g

zastosowanie baaaardzo szerokie: w kuchni hinduskiej jest dodatkiem do dań z fasolą i soczewicą, w Europie lubimy barwić nią sosy, potrawy ryżowe, omlety i makarony, przyprawa sprawia, że dania mają specyficzny aromat, lekko podobny do pieprzu i piżma oraz łagodny smak



O Kurkumie:

Kurkuma przywędrowała do Europy z dalekiej Azji, gdzie uznanie zyskała dzięki właściwościom leczniczym i barwiącym. O zastosowaniu kulinarnym słów kilka niżej. Warto wspomnieć, że kurkumę stosuje się do produkcji perfum. W medycynie kurkuma znana jest od XIX wieku - w Indiach stosuje się ją jako środek przyspieszający gojenie ran. W przemyśle farmaceutycznym stosowana do produkcji środków antywirusowych i przeciwgrzybicznych. Farmacja jest bliska ukończeniu badań nad zastosowaniem kurkumy w leczeniu RZS (reumatoidalnego zapalenia stawów) i choroby Alzheimera. Przyprawa bez dodatków chemicznych!


Zastosowanie
Kurkumę "lubią" fasola i soczewica. Ma bardzo oryginalny kolor, więc jest doskonałym, naturalnym barwnikiem do dań ryżowych, sosów, omletów i makaronów. Kurkumą zabarwimy także zupy, sałatki i pasty jajeczne. Kurkuma powoduje, że potrawy nabierają wyjątkowego zapachu (zbliżonego do pieprzu i piżma, choć łagodniejszego). Bez kurkumy nie będzie curry, bo jest jego głównym składnikiem. Ważny element musztard.

 

Cena: 1,60 zł   za opakowanie  50G

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego