Kwas migdałowy - PPHU SORBECO. Zioła, przyprawy i kosmetyki naturalne. Sklep internetowy. Pruchnik, ul. Leśna 10. Tel. 510 170 767

Idź do spisu treści

Menu główne:

Kwas migdałowy

KOSMETYKI NATURALNE

Peeling z wykorzystaniem kwasu migdałowego to doskonały sposób na przywrócenie skórze świeżości po okresie zimowej niepogody. Wiosna to świetny czas na złuszczanie naskórka.

Kwas migdałowy

to kwas z grupy alfa-hydroksylowych (AHA), który otrzymuje się przez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów. Dzięki specyficznej budowie i właściwościom (większej cząsteczce i mocy w porównaniu np. z kwasem glikolowym), związek ten jest nie tylko bezpieczny dla skóry, ale też niezwykle skuteczny. Dzięki stopniowemu przenikaniu do głębszych warstw naskórka, pozwala na osiągnięcie szybkich efektów, bez podrażnień i uczucia dyskomfortu (no może za wyjątkiem niezbyt przyjemnego zapachu). Jest związkiem nietoksycznym i nie zwiększa wrażliwości skóry na słońce. Dzięki temu peeling z wykorzystaniem kwasu migdałowego można wykonywać o każdej porze roku bez ryzyka powstania podrażnień i przebarwień posłonecznych. Co ważne, może być wykonany przy każdym fototypie skóry, także u osób o opalonej skórze.


Właściwości kwasu migdałowego
:


rozpuszcza komórki warstwy rogowej naskórka, zmniejsza jej grubość i normalizuje proces keratynizacji. Wystarczy jeden zabieg, by przywrócić cerze utracony blask oraz promienny i świeży wygląd;
dzięki właściwościom mikrozłuszczającym odblokowuje i spłyca pory skóry, zapobiegając powstawaniu zaskórników i ognisk zapalnych. Nadaje gładkość i miękkość cerze łojotokowej i trądzikowej;
normalizuje czynność gruczołów łojowych niwelując problem nadmiernego przetłuszczania się cery. Matuje, wygładza i wyraźnie odświeża naskórek;
działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i antyseptycznie, łagodzi i zapobiega rozwojowi stanu zapalnego skóry. Duża skuteczność i jednocześnie delikatne działanie kwasu umożliwia wykonywanie zabiegów przy aktywnych zmianach trądzikowych. Peeling jest świetnym uzupełnieniem terapii dermatologicznych np. antybiotykoterapii;
zwiększa spoistość i grubość żywych warstw naskórka (szczególnie warstwy twórczej), pobudzając procesy powstawania i odnowy komórkowej. Wzmacnia, nawilża i wyraźnie regeneruje skórę;
rozjaśnia i rozświetla cerę zmniejszając widoczność przebarwień pozapalnych, melasmy (ostudy) i piegów. Wyraźna poprawa kolorytu widoczna jest już po pierwszym zabiegu;
zmniejsza objawy tzw. fotostarzenia się skóry - wyrównuje koloryt, poprawia jędrność i niweluje powierzchniowe zmarszczki;
rozpuszczenie martwych warstw naskórka zwiększa pojemność chłonną skóry. Skóra traktowana kwasem migdałowym znacznie lepiej absorbuje substancje aktywna zawarte w kosmetykach. Zwiększa to tym samym skuteczność stosowanych kremów;
wykonanie kilku zabiegów z wyższym stężeniem kwasu migdałowego pobudza czynność komórek skóry właściwej (fibroblastów) do syntezy włókien kolagenowych i sprężystych. W następstwie poprawia się elastyczność, napięcie i jędrność skóry;
systematyczne wykonywanie zabiegów z kwasem migdałowym spowalnia procesy starzenia się skóry, poprawiając zarazem stan cery zmęczonej, odwodnionej, poszarzałej i zgrubiałej;


Dla kogo wskazany jest peeling z kwasem migdałowym?


w przypadku obecności zaskórników i rozszerzonych porów;
przy nadmiernym przetłuszczaniu się cery (w obrębie całej twarzy lub wyłącznie pasa T);
przy aktywnym trądziku pospolitym (zmianach grudkowo-krostkowych, cystach, naciekach zapalnych);
w przypadku hiperpigmentacji (przebarwieniach pozapalnych, melasmie, piegach, w mniejszym stopniu przebarwieniach posłonecznych);
przy nadmiernie zgrubiałym, poszarzałym i szorstkim naskórku;
przy cerze suchej i odwodnionej wymagającej intensywnego nawilżenia;
przy cerze zaniedbanej i wymagającej regeneracji (po przebytej chorobie i u osób palących);
w przypadku cery szczególnie narażonej na działanie czynników środowiskowych;
przy cerze wrażliwej, naczyniowej i z trądzikiem różowatym (niższe stężenia kwasu);
w celach profilaktycznych i przeciwstarzeniowych (w przypadku bardzo powierzchniowych lub głębokich zmarszczek);

Surowiec kosmetyczny do profesjonalnego użycia.

Sposób użycia:

W celu uzyskania roztworu 10% należy rozpuścić 10 g kwasu w 90 g wody.
Najczęściej stosowany stężenia 5-40%.

Roztwór nanieść na wacik i przemywać zmienione miejsca na skórze dwa razy dziennie.

Po aplikacji produktu unikać ekspozycji na słońce.



Masa netto: 10 g

Cena: 21,00 zł   za opakowanie 10 G           

                                

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego