Stewia Liść - PPHU SORBECO. Zioła, przyprawy i kosmetyki naturalne. Sklep internetowy. Pruchnik, ul. Leśna 10. Tel. 510 170 767

Idź do spisu treści

Menu główne:

Stewia Liść

ZIOŁA I PRZYPRAWY

STEWIA
jest rośliną z rodziny astrowatych. Spośród przebadanych 110 gatunków, właściwości słodzące wykazano tylko dla 19 z nich. Najsłodszym okazał się gatunek Stevia rebaudiana i to o nim mówi się skrótowo po prostu stewia.Roślina ta pochodzi z Paragwaju i uprawiana jest od setek lat. Ze względu na znaczną słodycz rdzenne plemiona Indian  Guarani nazywają ją Caa-chee, czyli miodowy liść. Ekstrakt z niej to w pełni naturalny słodzik.

STEWIA OD KUCHNI
Produkt ten możemy kupić w formie proszku, tabletek lub płynu.
Istotne jest aby pamiętać, że liście stewii są 15-45 razy słodsze niż sacharoza, zaś słodziki ok. 200 razy słodsze od cukru buraczanego.
Suszone listki stewii z powodzeniem można stosować do osłodzenia herbaty i kawy, warto pamiętać, iż mogą one jednak zmieniać barwę i smak potraw. Dlatego do przygotowywania posiłków lepiej wybrać gotowy słodzik.
Dużą zaletą stewii jest jej znaczna odporność na wysoką temperaturę, co sprawia, że można jej używać do pieczenia, pasteryzacji lub sterylizacji. Dodatkowe plusy istotne z punktu widzenia techniki kulinarnej i przemysłowej produkcji żywności to: świetna rozpuszczalność w wodzie, stabilność zarówno w środowisku kwaśnym i zasadowym oraz możliwość długiego  przechowywania.
Warto jednak pamiętać, iż ze względu na inne właściwości chemiczne stewia nie „zachowuje” się jak cukier: nie karmelizuje się i nie fermentuje. Nie można jej zatem zastosować do ciasta jako pożywki dla drożdży czy jako elementu klejącego, tak jak używa się karmelu.
Ze względu na bardzo wysoką słodycz, słodzika ze stewii używa się w kuchni w niewielkiej ilości. Co więcej ma on w zasadzie zerową kaloryczność.

Dlaczego warto stosować stewię?  
1. Obniża kaloryczność posiłków i napojów
Słodki smak stewia zawdzięcza glikozydom, które mogą stanowić ponad 10% masy suchego liścia.
Substancje te nie są trawione przez ludzi, dlatego też mają zero kalorii.
2. Jest bezpieczna dla osób z cukrzyca typu II
3. Nie zwiększa rozwoju próchnicy zębów (w przeciwieństwie do sacharozy substancje słodzące stewii nie obniżają pH płytki nazębnej)
4. Nie zwiększa apetytu
5. Stewię może uprawiać w doniczce – jesienią liście stewii stają się słodsze, więc zbiór najlepiej przeprowadzić możliwie późno    
  
1. W jakiej formie używać Stewii?
Do niektórych potraw możemy dodawać surowe liście.
Wystarczy, że urwiemy z naszego krzaczka tyle liści, ile potrzebujemy!  Warto przy tym wziąć pod uwagę fakt, że roślina ta najsłodsza robi się w połowie września.
Możemy też używać suszu, który z reguły jest słodszy od surowych liści.
Najlepszą porą na zbiory liści Stewii jest okres pomiędzy połową września, a początkiem października(zaraz przed kwitnieniem). Wtedy też są one najsłodsze. Zbiór tej rośliny polega na ścięciu jej łodygi ok. 5cm od powierzchni ziemi.

Liście można suszyć, najlepiej zaraz po zbiorach, na dwa sposoby:
1. Naturalnie, w temperaturze pokojowej.
2. Za pomocą specjalnej suszarki lub piekarnika w temperaturze nie przekraczającej 80°C.W obu przypadkach należy rozprowadzić na płaskiej powierzchni niezbyt grubą równomierną warstwę liści wraz z wierzchołkami. W momencie kiedy staną się one całkowicie suche i kruche, można je rozdrobnić za pomocą np. miksera, moździerza czy młynka do kawy. I gotowe!

Dobrym rozwiązaniem jest też przygotowanie syropu ze Stewii.
Już kilka kropli tego ekstraktu wystarczy nam do zastąpienia w herbacie dwóch łyżeczek cukru!
Aby go otrzymać należy surowe lub suszone liście zalać wodą (w proporcji ok 25g liści/300ml wody) i gotować ok 10 minut lub dłużej (w zależności od tego jak ma być gęsty). Następnie odstawić na ok pół godziny i przecedzić. Syrop można przechowywać przez kilka tygodni.
2. Jak wykorzystać Stewię w kuchni?
…gdy mamy syrop.

LODY TRUSKAWKOWE ZE STEWIĄ
Składniki:
1 kg truskawek
syrop ze Stewii
Sposób przygotowania:
Truskawki zmiksować, doprawić naparem ze stewii - do smaku. Mus truskawkowy przelać do pojemników na lody lub kubeczków po jogurcie z umieszczoną w środku łyżeczką plastikową) i zamrozić. Wyciągać gotowe lody.
 

MLECZNE RISOTTO Z GRANATEM I MIGDAŁAMI
Składniki:
100 g ryżu do risotto (Arborio)
1 szkl wody
1 szkl mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka masła
szczypta cukru trzcinowego
3/4 owoca granatu
1,5 łyżki płatków migdałów
10 kropli syropu
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy ryż, mieszamy energicznie i smażymy aż zrobi się szklisty. Wlewamy ekstrakt z wanilii, szczyptę cukru trzcinowego, mieszamy i zalewamy 1/2 szklanki wody. Gdy płyn się wchłonie zalewamy drugą częścią wody. Gdy się wchłonie wlewamy 1/2 szklanki mleka i dodajemy Stevię. Na koniec dodajemy ostatnią porcję mleka i gotujemy aż całość się wchłonie.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Wypestkowujemy owoc.
risotto przekładamy na talerz lub do miseczki, posypujemy granatem i płatkami migdałów.  

…gdy chcemy użyć surowych liści.

KOMPOT Z RABARBARU I JABŁEK SŁODZONY STEWIĄ
Składniki:                           
5 - 6 lasek rabarbaru,
1 - 2 jabłka,
garść świeżej mięty + kilka listków do dekoracji,
5 - 6 listków stewii,
2 litry wody (najlepiej mineralnej).

Sposób przygotowania:
Rabarbar i jabłka myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy Stewię i miętę. Gotujemy około 45 minut. Przelewamy przez sitko do dzbanka. Chłodzimy, podajemy ze świeżymi listkami mięty.

KOKTAIL  ALOESOWO-PIETRUSZKOWY Z IMBIREM I ZIELONĄ HERBATĄ
Składniki:
50 ml soku aloesowego z miąższem
pół pęczka zielonej pietruszki
100 ml zielonej herbaty
50 ml soku wyciskanego z jabłek
sok z połowy cytryny
plasterek imbiru
łyżeczka liści stewii                                                                

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować. Pić od razu.

…gdy chcemy użyć suszu.

PANNA COTTA
Składniki:
200ml śmietany kremówki
300 ml mleka
2 łyżki żelatyny na ½ litra płynu
1 łyżka suszonej Stewii
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.
Mleko i śmietanę podgrzać do pojawienia się pierwszych bąbelków (temperatury ponad 70 stopni).
Dodać żelatynę i dobrze rozmieszać.
Rozlać do foremek, filiżanek albo pojemników po jogurcie.
Wstawić na min. 4 godziny do lodówki.
Cienkim nożem oddzielić masę od brzegów foremki.
Zanurzyć na 2 sekundy we wrzątku i przełożyć na talerz .
Udekorować musem z owoców, dżemem albo utartą czekoladą  

PIECZONE JABŁKO Z CYNAMONOWYM TWAROŻKIEM I MIODEM
Składniki:
jedno spore jabłko (moje miało 265g przed wydrążeniem)
100g mielonego twarogu
suszona stewia wg uznania
łyżeczka cynamonu
czubata łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Z jabłka odciąć wierzch i wydrążyć środek pozostawiając przy ściankach ok. 1.5 cm miąższu. Twarożek wymieszać ze stewią i cynamonem, następnie włożyć go w wydrążony środek jabłka. Przykryć jabłko odciętą 'czapeczką' , ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika na ok. 30-35 min. w zależności od wielkości i twardości jabłka. Po upieczeniu przełożyć na talerz i polać miodem.

tak wygląda roslina

Cena: 9,89 zł   za opakowanie 0,1 kg

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego